30 Mart 2020 Pazartesi

OLDUĞU KADAR BAHAR

BAHAR mevsiminden kocaman bir selam olsun sizlere canımın bahar dalları...


dışarda ılgıt ılgıt kokan bahar dalları...çiçekler var evet ...
ama insanlığı tehdit eden bir salgın da var ve ölümcül...ciddiyeti tartışmasız artık...ilk zaman bazı doktorlarımız eldeki verilerle basit bir grip salgını olarak tanımladı ya, durduk yere değil...Wuhan'dan kaynaklandığı öne sürülen bu hastalıkla ilgili bilgiler sınırlıydı.

" EVDE KAL" diyerek  ve evde kalarak virüsün yayılmasını engellemek isteyen herkese...kendi sağlığını da başkalarının sağlığını da çok önemseyen herkese sonsuz teşekkürler sunuyorum.
Başkalarını korumayı önemsemek çok değerli bir erdem mutlaka ki...

Kendini korumak da başkasını korumaktır bu gibi salgınlarda...Ancak bencilce değil tabii...
eldivenlerini, maskelerini, sümüklü mendillerini ortaya bırakmak da nedir yani?***
evet mevsim bahar,
evet umutlar yeşeriyor dallarda ama evde kal Türkiye,
evde kal Dünya!


yine gelecek bahar sen evde kalırsan ey insanoğlu...
kurallara uyarsak, uyulmasını sağlarsak...






Atlas Dergisi'nin internet sayfasından okuduğum şu satırlar ilgimi çekti canlarım: Albert Camus'un distopik romanına dikkat çekiyor.






Atlas Dergisi-  Mart 2020
Alındığı tarih: 30-03-2020


Bu hikâyeye konu olan olaylar 194..’da Oran’da geçti. Genel kanıya göre, benzeri her zaman görülebilecek çeşitten olmayan bu olaylar, kendilerine uygun bir yer bulmuş da sayılmazlardı.” Albert Camus 1947 yılında yayımlanan Veba adlı distopik romanına bu cümlelerle başlamıştı. İki şey yapmıştı Camus bu romanında. Natüralist bir anlatımla Oran’da çıkan veba salgınını anlatmıştı. Hızlıca yayılan ve gittikçe çok sayıda kurban alan salgına karşı insanlar çaresizdirler ve doktorlar bir ilaç bulamamışlardır. Diğer taraftan da satır altı okumalar üzerinden Camus dünyadaki kötülüğü anlatmıştı. Salgının insanların nasıl maskesini düşürüp onların gerçek yüzünü göstermişti bize.







NEDEN COVİD 19 İSMİ?
Buyrun okuyun efendim...

***Hastalığın tam adı ne?
Dünya Sağlık Örgütü, ilk kez Çin’de görülen koronavirüs kaynaklı hastalığa, Covid-19 (2019-nCoV) adının konulduğu açıkladı.
Covid-19 adını nereden alıyor?
Covid-19’daki “Co”, Corona’dan, “vi” virüsten, “d” İngilizce hastalık anlamına gelen “disease”in ilk harfinden, 19 ise virüsün ilk kez görüldüğü 2019’dan geliyor.

SALGIN HASTALIKLAR KRONOLOJİSİ

  • İÖ 429-426 Atina vebası olarak adlandırılan salgında 75 bin ila 100 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
  • İS 541-542 Justianus Vebası olarak bilinen salgında Avrupa, Mısır ve Batı Asya’da tahmini 25 milyon kişi hayatını kaybetti.
  • 1331-1353 Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da görülen veba salgınında 70 ila 200 milyon insanın öldüğü düşünülüyor.

Etiketler

NEREDE TRAK ORADA BIRAK :) zaten aşk bir trafik kazası değil midir meleğim:) 20-04-2024

GÜNAYYYYDIN:=))) BUGÜN bahar geldiğinin kanıtını yaşadığım nir güne meraba dedim, biraz güneş...biraz pus...bolca çiçek oh mis... polen:)ç...