Selam değerli okurlarım,
Bugün sizlere
"psikolojik şiddet ya da psikolojik taciz"olarak da çevirilen
mobing kavramından bahsedeceğim. Konuyla ilgili yaptığım araştırmalar bunun daha çok kadın personele yapıldığı üzerinde odaklanmakta...
kamu kurumları da ne yazık ki başı çeken kurumlar arasında...
hastane, okul gibi kurumların mobing karnesi de hiç iyi sayılmaz!
işte Başbakanlığın bu konudaki yazısı:
-T.C. RESMİ GAZETEDEN ALDIM-:
Başbakanlıktan:
Konu : İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi.
GENELGE
2011/2
Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde gerçekleşen psikolojik taciz, çalışanların itibarını ve onurunu zedelemekte, verimliliğini azaltmakta ve sağlığını kaybetmesine neden olarak çalışma hayatını olumsuz etkilemektedir.
Kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse çalışma barışının geliştirilmesi açısından çok önemlidir.
Bu doğrultuda, çalışanların psikolojik tacizden korunması amacıyla aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.
1. İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda olup işverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemleri alacaktır.
2. Bütün çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak duracaklardır.
3. Toplu iş sözleşmelerine işyerinde psikolojik taciz vakalarının yaşanmaması için önleyici nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilecektir.
4. Psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi, ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanacaktır.
5. Çalışanların uğradığı psikolojik taciz olaylarını izlemek, değerlendirmek ve önleyici politikalar üretmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Devlet Personel Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tarafların katılımıyla "Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu" kurulacaktır.
6. Denetim elemanları, psikolojik taciz şikâyetlerini titizlikle inceleyip en kısa sürede sonuçlandıracaktır.
7. Psikolojik taciz iddialarıyla ilgili yürütülen iş ve işlemlerde kişilerin özel yaşamlarının korunmasına azami özen gösterilecektir.
8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve sosyal taraflar, işyerlerinde psikolojik tacize yönelik farkındalık yaratmak amacıyla eğitim ve bilgilendirme toplantıları ile seminerler düzenleyeceklerdir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan
çalışma barışı ve iş yerinde verimlilik adına yapılan bu genelge bütün çalışanları diğer meslektaşlarının ve üst ya da amirlerinin olası psikolojik tacizlerinden korumaya yönelik bir genelge.Görüldüğü gibi genelge çok açık, diyor ki ezmeyeceksin astını, huzur ortamı olacak iş yerinde, herkes değerlidir...incitmeyeceksin!
Peki durum ne? Kimler bu durumda mobinge uğrayanlar?
kimler kötü muamele edenler?
Ya sen değerli okurum, hiç mobinge uğramadın mı? düşün bir...
genelde tepkimizi içimiz içimiz yiyerek ve pasif direnişle veririz bizler...
o zaman da şeytanın dişleri de sivrilir ve mobingler de semirir...semrilir ya da her neyse...
Bize hep susmak düştüğü için mobbing yapanlar kibarlık ve iş bilirlik, yasalara uygunluk adı altında devam ederler psikolojik tacizlerine ta ki amaçları her beyse ona ulaşana değin!!! Ne mi olabilir amacı:
- İşten kovma,
- yıldırma,
- boyun eğmenizi sağlama,
- egosunu tatmin etme,
- yerini sağlama ve belki de dahası...
Yalnız olmadığınızı bilin diye yazdım bu yazıyı: ALO170 VAR!
Alo170 aranarak durumunuzu ifade edecek birilerine ulaşmayı deneyin derim, bu zorbalığa dur deyin...
MERAKLISINA:
Ülkemizde mobbing derneği var, inter siteleri de var, isterseniz ayrıntılı bilgiye oradan da ulaşabilirsiniz.Bu çok ciddi bir konu ve bu konuya eğilen mobbing derneği de çok gerekli bence.
Türk Dil Kurumu da mobbing için BEZDİRİ karşılığını uygun bulmuş. İşte mobingder.com'dan aldığım yazı:
Mobbing yerine ''bezdiri'' Türk Dil Kurumu Başkanı Akalın, ''mobbing'' kelimesinin birebir çevirisinde doğru bir Türkçe karşılığa ulaşılamadığını belirterek, "Bir veya birkaç kişiyi bezdirme tanımından yola çıkarak bezdiriyi bulduk'' dedi. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, 'mobbing'in son yıllarda Türkçede kullanıldığını ama anlamını tam olarak herkesin bilmediğini söyledi.
Mobing kelimesinin karşılığı olarak kullanıldığı belirtilen 'işyerinde psikolojik taciz' ifadesinin karşılık değil, tanımlama olduğunu belirten Akalın, karşılığını oluşturmak için ''Güncel Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu Çalışma Grubu''nun birkaç gün süren bir toplantı yaptığını bildirdi. Akalın, 'mobbing' kelimesinin kökeninin
'mobb' yani 'sürü' anlamına geldiğini,
'mobbing'in de 'sürü halinde yapılan bir hareket' demek olduğunu ifade etti.
Bire bir çeviri yapıldığı takdirde doğru bir karşılığa ulaşılamayacağını savunan Akalın, ''Burada biz kullanılış amacından yola çıktık. 'Bir veya birkaç kişiyi bezdirme tanımından hareket ederek bezdirmek fiilinden 'bezdiri'yi bulduk.
Bir de bunun 'mobber'ı var. Yani mobbing işini yapan. O da bezdiricinin karşılığı'' diye konuştu. ''Güncel Türkçe Sözlük Çalışma Grubu''nun bulduğu bu karşılıkları TBMM'de konuyu araştıran araştırma komisyonuna da gönderdiklerini dile getiren Akalın, ''Çünkü bizden hem tanımının yapılmasını hem de bir karşılık önerilmesini istediler. Bu iki kelimeyi önerdik. Bunlar Türkçenin söz varlığındaki sözcüklerden yeni üretilmiş karşılıklar. Yani 'bezmek' ve 'bezdirmek' var ama 'bezdiri' yeni üretilmiş bir karşılık'' diye konuştu.
Komisyonun 'mobbing'i araştırmak üzere kurulduğunu ve gündemde olan, toplumun diline geçen bir konu olduğu için kendilerine sorulduğunu aktaran TDK Başkanı Akalın, şu bilgileri verdi: ''Burada önemli olan kitle iletişim araçlarında 'mobbing' diye kullanmak yerine 'bezdiri' demek. Bu Türkçede hani 'beni bezdirdi', ya da 'bezdim bu işten' derler. İşte o kökten ve gövdesinden yararlanarak 'bezdiri' karşılığını önerdik.'' / AA kaynak: anadolu medya grup.
-CANINIZDAN BEZDİRENLER VAR YA:
İŞTE ONLAR MOBBER!BEZDİRİCİ....
-bizlerse ezik ya da bezik....bu durumda!
-"Yaaaa sabır " deyip sabretmek geleneklerimizde var ve hatta belki de genetik kodlarımızda bile işlenmiş...
-bilmiyorum otomobilinize sonradan eklenen tüpler gibi ruhsata kayıtlı mı, yoksa değil mi ama bizler bir otomobile tüp taktırırken gösterdiğimiz özenin 100'de 1'ini kendi özümüze, benliğimize, ruhumuza da göstersek ve korumak adına mücadele etsek sonuç bu olur mu???
Türkiye'nin karnesi de hiç mi hiç açıcı değil bu açıdan nitekim...
-Allahından bulsun demekle yetinerek bu işler çözülmez değerli okurum...
Mutlaka idari birimlere ve yargıya taşımak gerekir: tacizin her türlüsüne karşı olmalıyız...el ele vererek çözülmeyecek sorun yok...bizler el ele verip birilerini canından bezdirmek yerine sorunları çözmeyi öğrenmeliyiz, gerisi hikaye...