11 Kasım 2012 Pazar

KASIMPATI-KRİZANTEM

KASIMPATI VE ÖTESİ
chrysanthemum
ดอกเบญจมาศ
хризантема
Цхрисантхеме
菊花
菊子
 
Chrysantheme



Dün 10 kasımdı, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümünü andığımız özel bir gün...
Ona ve onun silah arkadaşlarına, onunla göğüs göğüse veren, omuz omuza ülkeyi kranlıktan aydınlığa çıkaranlara bugün ne kadar teşekkür etsek, şükran duysak az değil mi? Saygıyla anıyorum.
Dünya çapında bir liderdi o.

Atatürk'ün en sevdiği çiçeğin Puansetya olduğu söylenir.
*bakınız kırmızı yapraklı ve Atatürk Çiçeği olarak da bilinen bitki:


Ben de çocukken öğretmenimden Atatürk'ün kasımpatıları -diğer ismiyle Krizantem- sevdiğini, kasımpatı çiçeğini görmenin ona keyif verdiğini söylediğini hatırlıyorum. Oysa bir çok kaynakta Atatürk'ün Puansetyayı ve Karanfillleri sevdiği yazılı...derken Bilkent Üniversitesi internet sitesinden aşağıdaki bilgileri buldum ve okuduklarım beni şaşırttı sevgili okurlarım, bakalım sizneler düşüneceksiniz.





"Çiçek dilinde ise krizantem; Melankoli olarak bilinir ve renklerine göre de anlam ifade ederler. Beyaz Krizantem sadakati , Kırmızı renk sessiz isteği , Sarı renk karşılıksız sevgiyi , Mor renk ise burukluğu ifade etmektedir.


Kasım ayı ve 10 Kasım ; Evet Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü kaybettiğimiz bu günde çeşitli anma törenleri yapılmaktadır. Atamızın doğa ve çiçek sevgisinin de çok fazla olduğu bilinmektedir. Hastalığının ilk aylarında Çankaya'da istirahat ettiği günlerden bir gün Keçiören'den bir dal badem getirmişler. Atatürk badem dalını görünce mutlu olmuş , yorgun ve hasta yüzüne neşe gelmiş ,'' ne güzel bahar geldi artık '' diye sevinmiş. Bu nedenle doğanın yavaş yavaş uyumaya başladığı sonbahar döneminde sanki ilkbaharmış gibi cıvıl cıvıl çiçeklerini açan kasımpatlarını da çok severmiş. Hatta bazı ifadelere göre kasımpatlarının Atatürk'ün hayatında bir etkisinin olduğu söylenir. 1. Dünya savaşından sonra Atatürk sık sık Pera Palas Oteline gider ve 101 numaralı odada kalırdı. Günümüzde de hala müze olarak kullanılan bu oda Atatürk'ün anıları ile bezenmiş , kullandığı eşyalar sergilenmektedir. Bu eşyalardan bir tanesi de Atatürk'ün sağlığında kendisine Hintli bir mihracenin hediye ettiği ipek halıdır.
 

Mihrace halıyı hediye ederken Atatürk'e '' Bu halının üzerinde sizin hayatınızı yönlendirecek motif var '' diyor. Ama o zaman bir anlam veremiyorlar. Ölümünden sonra bu halı incelendiğinde üzerindeki motifler dikkat çekiyor. Halının üzerinde bir saat motifinin olduğu görülüyor ve saat 09:07'yi gösteriyor. Atatürk'ün ölüm saati 09:05 ancak beyin kalpten 2 dakika daha fazla yaşamaktadır. Halının her iki tarafında 10 adet fil, orta yerinde çokça kasımpatı motifleri ve yine orta kısımda 10 kollu bir şamdan var. Anlaşıldığı gibi  10 Kasım saat 09:07


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamının her anında Kasımpatının bir anlamı vardı. Ölümünde olduğu gibi..."

 

Bugün kasımpatılar O'nun ardından ağlıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız ve görüşleriniz bizim için değerlidir, paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Etiketler

NEREDE TRAK ORADA BIRAK :) zaten aşk bir trafik kazası değil midir meleğim:) 20-04-2024

GÜNAYYYYDIN:=))) BUGÜN bahar geldiğinin kanıtını yaşadığım nir güne meraba dedim, biraz güneş...biraz pus...bolca çiçek oh mis... polen:)ç...