23 Haziran 2013 Pazar

KESME MARAŞ :) YEMENİ..

Eveet canlarım,
görüşmeyeli nasılsınız efeniiim?

Yaz mevsiminin 21 haziranda başladığı düşünülürse bu 3. güzel mi güzel gününde sizlere merhaba diyorum...
şekerlerim, şerbetlerim...ben gerçek bir şerbetçi gördüm biliyor musunuz!Eski zamanlardan kalma kıyafeti, pos bıyığıyla sırtında şerbet dolu kazanıyla gezen şerbetçi...
-nerde mi?
-KAHRAMAN MARAŞTA!
GAZİ ANTEP'TE:))
Gazi Antep-Kadı Kasteni-çeşme-

Birkaç günlüğüne Kahraman Maraş'taydım. Tabii oralara kadar gitmişken ille de Gazi Antep de görülmeli değil mi? öyle öylee...mesafe yakın olunca ister istemez gitmek gerek diye düşünülüyor, arası 1,5 saat yani.

Gazi Antep ayrı bir iklim, Kahraman Maraş ayrı...benzer yemek kültürleri, sokakları ve çarşıları var, mozaikler yakın birbirine...her iki şehirde de mozaik önemli bir eser, bakırcılık da keza. Ben Kapalıçarşılarına bayıldım.

NOT: Haklı olarak Maraş denmesine kızıyor Kahraman Maraşlılar, kolay kazanmadık biz bu ünvanı diyor bir amca bize, Ata'mdan yadigar diyorlar, ben de bu uyarıyı dikkate alarak Kahraman Maraş demeye devam edeceğim a dostlar.


Şehrin merkezinden görüntüler..

burası Zincirli bedesten, herşey var bu çarşıda...
Şehrin dokusu siz alıp götürüyor...Püfür püfür esen akşam rüzgarına inat öğlenleri sıcak mı sıcaktı, yerlisine azıcık şikayetlensen: " -ooohoo bu da sıcak mı" diyorlar.Haziran ayına göre 35-36 sıcak bana kalırsa, üstelik serin bir Ankara'dan sonra çok sıcaktı bana göre. Çoğu kişi Güneydoğu Anadolu'da diye düşünmesine rağmen Akdenizli mi Akdenizli iklimi.
Ancak Gazi Antep kavurucu sıcaktı, su içinde kaldım dostlar, güney doğudan esen föhn rüzgarları derdi coğrafya öğretmenimiz lisedeyken kulakları çııın çınnn çınlasın;))
Yemeni denen yöresel ayakkabılar ve G. Antep esnafı bir beyefendi.
 
Gazi Antep'te hiçbir şay almadan döneceğim ben diyen baba yiğit varsa gelsin elini öpeceğim!!! E liste geniş:
-Antep fıstığı, bu güzel üründen yapılan ezmeler, şekerler, sarmalar, pestiller, muskalar....-oyyy canım çekti ya-
-kebapları,
-her çeşit fıstık,- bildiğimiz yer fıstığının kaç farklı boyda ve çeşitte olduğuna inanamayacaksınız-
-kuru biberden ve patlıcandan yapılan dolmaları,
-baharatları ve pul biberi,
-salçası,
-memengüç veya çitlembik denen bitkisi ve bunun kahvesi,
-Yemeni denen el yapımı tamamen  deriden ORGANİK ayakkabılar,
pisipisi denen folkör gösterileri için giyiledurulan deri ev ayakkabısı tarzı mes'e benzer çocuk ayakkabıları,
-el işçiliği:
-bakır işleme,
-telkâri,
 -demircilik, zincir yapımı,
-harika dokumaları ve ipeklileri,
çeşit çeşit imitasyon saati, mğcevheri,
altın ve gümüş takılar- envai çeşit, gözler bi süre sonra güzele alışıp ayırdedemez oluyor yalnız, dikkat edin, sıradan geliyor aslında harika olan takılar, sonra da eve dönünce vaay ben onu neden almadım halleri , pişman olunuyor haliyle* ben uyarayım da siz beğendiklerinizi alıp da dönün, sonra da bana dua edin:)-
tahta oymacılığı, sedef işlemeli eşyaları...daha neler neler!
Yemeniler ve çarıklar Avrupa'ya buradan gönderiliyor, bunu biliyor muydunuz? 101 Spartalı  filmine Gazi Antep'te tamamaen el ürünü olan sandaletler yapıp göndermişler...bir tek bu filme de değil üstelik; Bizans ve Helen kültürüne dair filmlere de sandaletler yapıp satmışlar.


AAAA!BAKLAVAYI UNUTTUM:))  baklavasını yemeye doyamadım, azıcık ağır geldi bana ama suç midemde, baklavada değil dostlar. Biz çok ünlü  bir yerde yedik, şerbeti azdı ve kesmiyordu, yedikçe yemek istedik yani...


***Ancaaak: reklamlarını yapamıyorlar vesselam!!! ben bu bilgiyi bir gezelim-görelim programında  öğrenmiştim, oysa Gazi Antep'te kimse bunu ne dillendirdi, ne afişe etti, sırf film afişlerini assalar o bile yeterdi.
Gazi Antep meydanından görünüm ve meşhur kızımız Belkıs
ZEUGMA antik kenti meşhur.


Allah aşkına kaçımız gittik Gazi Antep'e Kahraman Maraş'a, Sivas'a, Erzurum'a. Van'a...kaçımız deniz gezmeyelim de biraz da başka yörelerimizi görelim dedi...kaçımız bütçesinden bu gibi yerler için para ayırdı?!
Oysa Batı'da her yere koşarak gidiyorlar resmen, Türk müzelerini gezenleri bizden çoktur emin olun!
***  3 Silahşör filminin çekildiği mağaraya tur düzenleyeceğiz dediler, aman da aman, sandım peek matah bir şey!!!Yok yaaahu, bildiğin mağara, sadece içine yalandan bir canavar ejdarha figürü konmuş, içine biletçi ve  ışıklandırma, film afişi...al sana tur! Bizde her yer hikaye, her yer olay ve kültür türü...Aah halkım aaah...elindekinin kıymetini ne zaman bileceksin?!


Ama ne yalan söyleyim insanları da sıcak bu iki güzel şehrimizin.
Caddeler tertemizdi benim gezdiğim kadarıyla, medeni bir hava hakim, kimse kimseye bakmıyor yan gözle...gerçi 3 günde ne gördün diyeceksiniz belki, ama kazın ayağı öyle değil, kent kendini eninde sonunda belli ediyor değerli okurlarım.


Saydım, 53 il gezmişim, belki daha da fazla, beni bu kadar rahat olmaya iten bir Kahraman Maraş'tır, bir Sivas, bir de Bursa.


Tabii ki memleketimizin her köşesi ayrı cevher ama bazıları da bakımlı oluşuyla ayrı parlıyor...sokaklar pırıl pırıldı, çevre düzenlemesi gayet iyi, yemyeşil caddeler, bir çöp dahi yoktu valla maşallaaah:))

her yer baharatçı...beyaz olanlar tarhanaları,  cips gibi yemelik ayol...
 
Kongre sebebiyle gittiğim için Sütçü İmam Üniversitesi'ni de görme fırsatım oldu, şirin, yalın ve temizdi. Öğrencileri de ağır başlı geldi bana, çok da alakadar oldular misafirleriyle. Ferah Pastanesi çok meşhur mesela, Yaşar Pastanesi ve MADOları da, ikramlar hep Ferah Pastanesinindi...
Alpedo markalı dondurmaları var mesela...ba-yıl-dım!!!


EL İŞÇİLİĞİ ÖRNEĞİ: TAVUS KUŞU İŞLEMELİ ÖRTÜ-G.ANTEP
Komaya girmemem ve bu şehri rahatça gezebilmem adına ayılttılar da  ya sabır deyip sadece günde 2 tane yedim...olacak şey mi bu?:(( oldu maalesef...


***Ne yapalım, dondurma tatlı amma can daha tatlı canlarım;  esintisi malum saç baş durmuyor kafada...üşütmekten korktum. Siz daha bol yeyin bence;)kaldırır yani, elverirse...

Dondurmanızı şoklayıp eve de getirebilirsiniz, yıllardır var bu uygulama ama bilmeyenlere duyurulur.12,24,36,72  saatlik bile dayanmasını garantileyebilirsiniz özel kurularda şoklanan dondurmalarınızı. Ben dondurmamı 12  saatlik şoklattım, yol 10 saat sürdü ve gelince dondurucuya koydum, taş gibiydi...Kesme Maraş, yiyiverin gaari;)

tavşanla çocuk
Kahraman Maraş: bibercimizin oğlu ve karne hediyesi olan arkadaşı "tavşancığı"

K. Maraş'ın  en başta dondurması,
pul biberi,
eti, ahşap işleri,
yemenisi,
bakırı ve bakır işlemeciliği çok ünlüdür dostlar...
yaylaları da unutmayalım tabii.Yol boyu yayla, yol boyu Aksu nehri ile seyahat ettik, Torosları saymazsam küserler, sıra sıra dağlar, kurban olam yol ver geçem dedirtmeyen ve yolveren cinsten dağlar...
Kahraman Maraş, Şelale parkı, çay bahçeleriyle meşhur.

Yemyeşil bir şehir Kahraman Maraş...
Mozaikleri var sonra, tarihi...Mevlevilik müzesi var ancak buralara vaktimiz yetmedi ne yazık ki, vaktimiz diyorum çünkü  "ben ve arkadaşlarım"=Biz yapıyoruz. yol arkadaşlarım...güzel ve yoğun tempolu bu gezide bana hal yarenliği yapan 3 güzel bayan...onlar olmasa belki bu kadar olumlu olamazdı bu gezi, teşekkürler bu vesileyle.
*Bu aşamada dondurmamı hazırlıyorlar sağ olsunlar...

Eee, ne de olsa gittiğin yer nere olursa olsun sevdiklerinle CENNET olur bence, sevmediklerinle çileeeeeee......çile bülbülüm Alllah,  çiiiiiile!

Şimdilik bu kadar dostlarım, devam edeceğim, Gazi Antep'e de uğradık kısaca bile olsa...ilk fırsatta oraya dair izlenimlerimi de paylaşacağım.
Bence gidilmesi gereken yerlerden Kahraman Maraş, görün gelin  canlarım.Yorumlarınızı da yazın  fotoğraf da yollayın bana emme velakin...

Gazi Antep'i görme şerefine erişenler, lütfen siz de yazın yayınlayım, fotoğraf gönderin paylaşalım:)

kadayıf mı dersiniz kuş yuvası mı, minicik tatlılar...sizler için de yedim, darılmayın:)

GÜNÜN ŞARKISI
Sizlere aşk dolu, sevda dolu bir şarkı dinleteyim bu gün de:)
Sen hayatımın sebebi
Aşkın bana değdi değeli....

FUNDA ARAR hanımefendi söylesin...gerçek bir hanımefendi, güzel mi güzel...özel mi özel bir sanatçı bence, budur fikrim  nacizane...
Harika sözlere ancak böyle bir harika ses yakışırdı zaten...
http://www.youtube.com/watch?v=PIPDaY31ARw


Aşkın kanadı hepinize değsin e miii!
değmekle de kalmasın, mutlu etsin sizleri,
SARSIN, SARMALISIN..
mest etsin gönüllerimizi!



SEVGİYLE VE DOSTÇA KALINIZ.
Beni unutmayınız...
Bloğunuz Meleği

MERAKLISINA ACİL- NOT:
  1. her ne kadar manken kriziyle anılsa da adı Ankara Alışveriş Festivali ve indirimli günler devam ediyor canlarım. Bu hafta CEPA ve ARMADA AVM. deydim, mecburen...indirimi uygulayan bazı markalar vardı, meraklısına....
  2. FESTİVAL boyunca bir çok ünlü konser verdi, vermeye de devam edecek...yarın:30 haziran akşamı saat 20'de Ebru Gündeeeşşş!
  3. BENGÜ bacımız 1 temmuz -yanılmıyorsam-
  4. festival 2 temmuzda bitiyor, aman dikkat...tüketim çılgını olmayın ama ihtiyacınız varsa da alın...
  5. DOĞAYA ZARAR VERMEMEK adına lütfen geri dönüşümlü ürünler, doğal malzemeler kullanmaya özen gösterelim.
  6. DOĞA  bize atalarımızdan miras kalmadı, biz onu çocuklarımızın geleceğinden çaldık...- ne söz ama, Kızılderili atasözü:)
  7. bu sefer son veda, hadi ben gidiyorum canımcıklarım.

Etiketler

KEDİDİR O KEDİ :))