4 Ekim 2012 Perşembe

YARATICILIĞI ARTIRMA VE MERCAN DEDE

MERCAN DEDE VE SERGİSİ

Sevgili okurlarım, size bugün Mercan Dede'nin İstanbul'daki sergisinden bahsedeceğim,
harika müziği ve özgün eserleriyle kalplarde taht kuran sıradışı müzisyeni tanımayan yoktur sanırım.



-İstanbulda Borusan Müzikevi'nde sergi 5 ekime kadar gezilebiliyormuş, gerçi yarın 5 ekim ama belki 5 ekimde de açıktır,ya da uzatılır işte ne bileyim, bir araştırın derim:)
Sergiyi internet sitesinden takip etmek için adres: 
                                                                      www.revolutionrevelation.be

- Yaratıcı bir sanatçı, siteden gördüğüm kadarıyla da hayli dolu  bir etkinliğe benziyor, gidenler benim için de izlesin, olur mu?
Meraklısına: İşte kısaca Mercan Dede-Arkin Allen kimdirin cevabı: kaynak Vikipedi.
"Mercan Dede, Türk Tekno müziği sanatçısı ve neyzen, DJ. Arkın Ilıcalı, 1966 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Ney, bendir, panflüt, davul ve vokal sanatçısı olma yolunda müzik eğitimini geleneksel yollardan tasavvuf müzik ustalarından aldı. Öğretmenleri arasında Usta Nezih Uzel ve ney sanatçısı Ömer Erdoğdular sayılabilir. Ayrıca sanatçı, ebru sanatını öğrendiği büyük ney üstadı Niyazi Sayın'dan da fazlasıyla etkilendi.
Ebru sanatını eğitmen olarak Concordia Üniversitesi'nin Studio Arts programında devam ettiren Mercan Dede, 1997 yılında Kanada'ya göç etti.


-Kanada'da güzel sanatlar üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Mercan Dede aynı üniversitede başladığı öğretim üyeliğine, müzik çalışmalarının ağırlık kazanması sebebiyle kısa bir süre önce ara verdi. Yaşamını Kanada Motreal'de ve İstanbul'da devam ettirmektedir. O yıldan bu yana değişik Sufi gruplar ile Avrupa, Kanada, ABD ve Türkiye'de müzik çalışmalarına devam eden sanatçı, The University of Saskatchewan'da Profesör David Kaplan ile dünya müziği üzerine çalıştı. Candan Erçetin'in Fransızca söylediği şarkısı olan Parole, Milord ve Şehir (şarkı) (yalnızca Arapça ilahisini) şarkılarını, Ceza'nın Şeytan ve Âb- ı Nafi şarkılarını besteletmiştir.


Müziği: 
Mercan Dede, Doğu'ya özgü Sufi müziğinin ilâhi geleneğini çağdaş müziğin tınılarıyla incelikli bir şekilde harmanlayarak eski ile yeniyi, Doğu ile Batı'yi birleştiriyor. Sufi inancına yürekten bağlılığıyla tanınan Dede, Sufi makamların yorumuna ve özgün bestelerin tınılarına ve doğa ritimlerine getirdiği ilahi boyutu isimsiz müziğinde yansıtıyor.

 Müzik hayatına kendi yaptığı plastik su borusu ile başlayan Mercan Dede- bu kısma dikkat, su borusuyla başlamış müziğe:) çok hoş yaaa-yarattığı eserleri, çok farklı kitleleri bir araya getirme basarisini gosteren birbirinden özgün konserleri, misafir sanatçılar ile dünya çapında yaptigi projeleri, Dj Arkin Allen kimliği ile yakaladığı şahsına has dj.lik tarzı ve hepsinden ötesi bir müzisyen değil, müziği küçük bir çocuğun samimi sevgisi ile var edip paylaşmaktan başka bir amacı olmayan havai ruhlu bir yolcu kimligi ile şüphesiz jenerasyonunun en farkli ve etkileyici sanatcilarindan biridir."

*Gördüğünüz gibi ille  keman, viyolonsel, mandolin, piyano vb.  kursu almak, çok zengin olmak, çok akıllı olmak da gerekmiyor yaratıcı zihinler için!
Kendinize güvenin, yetiştirdiğiniz nesle güvenin değerli okurlarım...BEN NEDEN YAPAMAYIM DEYİN:)


*Mercan Dede "Istanbul Quartet" feat. Surpriz Sanatçı  olarak  If  Performance Hall 'de 10 Ekim 2012 günü çıkacakmış ayrıca.

 YARATICILIĞINIZ ARTIRMANIN YOLLARI
 - DÜNDEN DEVAM-

8- Kokuların etkisini kullanın,


9- Zihninizi odaklamaya çalışın, bununiçin gereken koşullar sizin için neyse onu oluşturun; kimi kalabalık ortamda bir şeyler üretmekte başarılıyken kimi en ufak sesten rahatsız olup inzivaya çekilmekle üretebilir...

Kimileri deniz kıyısında daha iyi yaratıcı olur mesela...


"Moon Light Sonat" bu da...


10-DİNLENİN...stres ve yorgunluk olumlu etkileyebilir mi yaratıcılığı...

11-Düşünmede tersten akış, sıçramalar yapma, beyin fırtınası türü etkinlikler kullanın.

12-Not alın.

13-İyi bir dinleyici olun,



14- Farklı kişilikten insanlarla tanışın,yazışın, sohbet edin...vb.

15-Gezin, resim,heykel, fotograf sergisi, işporta sergisi demeden gezin...
Ayrım yapmadan gezin, yaratıcılık bu, ilhamın nerden çıkacağı belli olur mu a dostlar!

 -İşte bir su altı heykeli dostlar, kimimiz suyun altına bile inemezken kimisi de sergi gezer su altında:))
YARATICILIK VE AZİM SINIR TANIMIYOR!

- Dünyanın en büyük su altı heykel müzesi Meksikada olacak düşünsenize dostlar.




16- Hayalleri olanlardan dersler alın.
-*devam edecek-

GÜNÜN MÜZİK ESERİ:

İşte günün eseri:
Mercan Dede ve İstanbul...güzel bir tanıtım  olmuş aynı zamanda klip.
http://www.youtube.com/watch?v=W7aIdw-drtM
iyi seyirler dilerim canlarım.
Yaratıcı bir tarzı yok mu sizce de? Özgün buluyorum ben stilini..

Gerçi stil herşey değildir  ama stili bile kendini ifade edecek türden bence:) tabii stil olayım derken zat-ı muhteremleri taklit edenler de yok değil ama "boş teneke tıngırdar" sözünü akla getiren cinsten çoğu, ya saç ya bıyık taklidi yani, imaj değil öz önemli dostlar öz!

Dışardan bakıldığında harikulade görünen ama iki kelime konuşulmayan yavan insanlar olmayalım, kendimize artılar katalım derim ben.
Bu günlük  paylaşımımız bu kafar değerli okurlarım,
Her şey gönlünüzce olsun :)
Meleğiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız ve görüşleriniz bizim için değerlidir, paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Etiketler

NEREDE TRAK ORADA BIRAK :) zaten aşk bir trafik kazası değil midir meleğim:) 20-04-2024

GÜNAYYYYDIN:=))) BUGÜN bahar geldiğinin kanıtını yaşadığım nir güne meraba dedim, biraz güneş...biraz pus...bolca çiçek oh mis... polen:)ç...