13 Eylül 2012 Perşembe

ARKADAŞIM E-ŞEEK...

Herkese merhaba değerli okurlarım!

Bugün eşeklerden bahsetmek istiyorum: bana bu yazıyı ilham edense yukardaki fotoğraf sevgili okurlarım. Herşeyin yavrusu güzeldir sözünü duymayan var mıdır bilmiyorum ama şunların güzelliğine bakmak bile yeterli bence.

Bazıları bir hayvandan, hele ki eşekten bahsederken ayıp olmasın diye şöyle der:" afedersiniz eşeği vardı dedemin..." bunun nesi ayıptır, nesi çirkindir, nesi kabadır bilemiyorum, sadece gereksiz kibarlık olarak görüyorum. Eşek kadar güzel bir hayvanın nesi ayıptır ki? Göz desen onda: dünyanın en güzel gözleri eşeklerdedir diyen bir şarkı da var üstelik (Meraklısına:  Murat Kekili: Eşek Gözlü şarkısı).

 Üstelik Barış Manço'nun şarkısı ne demektedir: "arkadaşım e, arkadaşım şek, arkadaşım eşek..." Düşünsenize afedersiniz kelimesinin eşek kelimesinden önce geldiğini...kulak tırmalardı herhalde.

İnatçı olabilir, fazla yaygaracı olabilir, e napalım, güzellik Allah vergisiyse sivilcesi KDV'si demişler.

şekil 1-a.Oyuncak/maket eşek
 Son 4-5 yıldır maket eşekler de evleri, hediyelik eşya dükkanlarını süsler oldu, çok da emek verilmiş, gerçekçi benzetimler üstelik. Örnek şekil 1-a :))


Boş yeredir kızınca birine "eşek" hatta çift " -ş" ile söylenen argolar...
Eşekler güzeldir dostlar, eşekler güzeldir, zararsızdır bir de.Teptikleri duyulmuştur ama neden teptiklerinin üstünde duran olmamıştır.  Birbirlerinin kuyusunu kazmazlar, birbirlerinden ot çalarlar çok çok hayat değil, rol değil, oy değil, eşekler bizlerden daha iyidir yani, rüşvet yerine de ot yerler...

E o zaman günün şarkısı: Barış Manço'dan "Arkadaşım Eşek"  olsun mu?
Dinlemek isterseniz aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.


Ben gocunmuyorum  ki eşeklerle arkadaş olmaktan!



UZAKLARA SESLENİŞ
Dalıp gidiyoruz ya bazen uzaklara, öyle dakikalarca, sessizce...
Ay ışığında hayat duruken üstelik.
Uzaklar yakınımız oluyor ya o anda,
Transa geçiyoruz ya adeta hiç nedensiz...
Göremediğimiz diyarları canlandırdığımız zamanlardır ya da
Göremeyeceğimiz insanları görmek istediğimiz anlar...
Beni anlasa anlasa dostlar anlar...


ELEKTROMANYETİK ALAN ÜZERİNE

Elektromanyetik alandan kaçınmak, teknolojiyi reddetmek midir? Ya da teknoloji tamamıyla insan yararına olabilir mi? Konuya dair okuduğum bir yazıyı paylaşmak istiyorum bugün sizinle. (Alıntı: Caferuj)

Teknolojinin insan üreme sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bilim dünyası her fırsatta uyarıyor ama hala gereken önlemler alınmıyor. Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Göktolga, özellikle 16 yaş altındaki gençlerin cep telefonu kullanmasının çok sakıncalı olduğunu belirterek, elektromanyetik radyasyondan korunmak için pratik önerilerde bulundu.




İnsanoğlunun yaşamını kolaylaştırmak için hızla gelişmeye devam eden teknoloji beraberinde ciddi sağlık sorunlarını da getirdi. Obetize, kalp, kanser, diyabet 21 yüzyılın en yaygın ve en ölümcül hastalıkları olarak anılırken üreme sağlığının da tehlike altında olduğu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çalışmaları ile ortaya konuldu. Ancak insanoğlu hala önlem almıyor. Halbuki günlük yaşamda alınacak pratik önlemlerle elektromanyetik radyasyondan korunmak mümkün…

Nasıl mı? Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları Uzm. Doç. Dr. Ümit Göktolga bu konuda şunları söyledi: "16 yaşın altındaki çocukların WHO'nun tavsiye etmemesine rağmen giderek artan oranda cep telefonu kullanıyor olması, çocukların yaşamları boyunca yetişkinlerden daha çok radyofrekans radyasyona maruz kalacağı anlamına gelir. Bu da gelecekte onların üreme sağlığını tehlikeye sokabilir. Bu durumdan tedbir alıp korunmak mümkün."

 

Elektromanyetik Radyasyondan Korunmak İçin Pratik Öneriler

 

• Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutunuz ya da fişten çıkarınız. Cihazlar "Stand by" konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır.

• LED, LCD veya plazma bilgisayar ekranlarını kullanmaya özen gösteriniz. Bilgisayar ekranı ile klavye arasına 1 m. mesafe koymaya çalısınız, ekran filtresi kullanınız.

• Ekonomi (halojen ve floresan) lambaları okuma lambası olarak kullanmamaya özen gösteriniz.

• Dinlendirici bir uykuya geçmek için en ideal koşulun yatak odasında TV ve bilgisayar bulundurmamak veya bu cihazların tamamen kapalı konumda olmasını sağlamak olduğunu hatırlayın.

• Saç kurutma makinesinin manyetik alanı yüksektir bu nedenle, sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanınız. Uyku düzeninizin bozulmaması için yatmadan hemen önce kullanmamayı tercih edebilirsiniz.


• Yatak odasında başucunuzdaki duvarla komsunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalısınız. Tüm VDU'lerin (TV, bilgisayar) arkalarında ElektroManyetik (EM) alan daha büyüktür. Komşunuzda bu aletlerin nereye yerleştiğine dikkat etmeye çalısınız.

• Yatağınızı EM alanlardan mümkün olduğunca uzağa yerleştiriniz. Özellikle başucunuzun, herhangi bir elektromanyetik alan kaynağına uzak olmasına özen gösteriniz. Elektrikli cihazları prizden çekiniz, cep telefonunu kapatınız, zorunlu hallerde ise en az 1 metre uzakta tutunuz.

• Bebek odası dinleme cihazların (baby phone) kullanılması önerilmemektedir. Kullanılması zorunlu olduğu hallerde bebek yatağından uzakta tutulmalı.

• Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurmamalıdır.-Bu maddeyi uygulayabilen varsa rica ederim nasıl başardığını belirten bir yorum yollasın-

• Cep telefonlarını sohbet amaçlı kullanmayınız, kullanmadığınız sürede mümkünse kapalı tutunuz. Kalp üzerinde, göğüste açıkken taşımamaya dikkat ediniz. Kalp pili kullanıcılarının telefonu üzerlerinde taşıması önerilmemektedir.

• Cep telefonu kullanırken kesinlikle kablolu kulaklık kullanınız. Açık durumda iken vücudunuzdan mümkün olduğunca uzakta taşımaya özen gösteriniz. SAR değeri 1W/kg'dan az olan veya sıfıra en yakın telefonları tercih ediniz.



• Çocuklarda ve gençlerde sinir sistemi ve beynin gelişimine devam ediyor olması dolayısıyla, yetişkinlerden daha çok risk altında olduğu bir gerçektir. Bu nedenle 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmamaları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilmektedir.

• Hamilelerin cep telefonu kullanması önerilmemektedir. Çocukların ve yaşlıların zorunlu olmadıkça cep telefonu kullanmamalarına özen gösterin.

Devamı bir sonraki yazıımıza....
Sağlıklı ve esen kalın, sevgili okurlarım:))
Meleğiniz

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız ve görüşleriniz bizim için değerlidir, paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Etiketler

NEREDE TRAK ORADA BIRAK :) zaten aşk bir trafik kazası değil midir meleğim:) 20-04-2024

GÜNAYYYYDIN:=))) BUGÜN bahar geldiğinin kanıtını yaşadığım nir güne meraba dedim, biraz güneş...biraz pus...bolca çiçek oh mis... polen:)ç...